Dier Medisch Centrum Kennemerland | Dierenarts Velserbroek

slideshow5

Wanneer uw hond erg angstig is voor vuurwerk komt er nu een vervelende periode aan. Niet alleen op oudejaarsnacht, maar ook de weken ervoor wordt er veel geknald op straat.

Een aantal belangrijke punten om op te letten:

- Houdt uw hond gedurende de hele maand december aan de lijn als u weet dat hij angstig is. Wanneer uw hond van angst wegrent, kan hem een ongeluk overkomen, maar hij kan er ook één veroorzaken met alle gevolgen van dien. Laat hem niet alleen thuis, sluit de gordijnen en doe de lichten aan. Ga geen veranderingen in huis aanbrengen (zoals de mand op andere plaats). Laat de hond op 31 december in de middag goed en lang uit, daarna niet meer. Als hij angstig is doet hij toch niets.

- Wanneer u medicijnen wilt geven op plantaardige of homeopathische basis zal u daar bijtijds mee moeten starten, liefst vanaf de eerste week van december. Dit geldt ook voor het middel Zylkène en het RC Calm dieet. Deze middelen hebben enkele voordelen op medicijnen. Als uw dier er goed op reageert, werkt het ook de periode van voor en na oud en nieuw, wanneer ook het nodige vuurwerk wordt afgestoken. Daarnaast zijn er geen of nauwelijks bijwerkingen. Indien het onvoldoende werkt, kan een combinatie van producten worden gebruikt, zoals de Adaptil/DAP halsband in combinatie met Puur rust of de rescue spray. Ook kunnen er medicijnen ingezet worden.

- Van groot belang, ook voor de hond die niet angstig is voor vuurwerk, is uw reactie op de hond. Als er achter u een rotje ontploft, schrikt u ook, de hond mag dus ook schrikken. Dit gedrag totaal negeren is niet nodig. U mag best tegen hem zeggen: “Dat was even schrikken he?”. Daarna weer gewoon doorgaan. Indien de hond angstig in een hoekje ligt, moet u niet naar hem toe gaan om te zeggen dat er niets aan de hand is, dat is er namelijk wel, hij is bang. Het dier mag getroost worden, in tegen stelling tot wat er vroeger werd beschreven, maar op een gezonde wijze. Als uw hond weg gekropen wilt zitten onder de tafel, in de badkamer of op een andere voor hem veilige plek, is dat geen probleem. Laat hem zijn gang gaan. Om uw hond gedurende het hele jaar te laten wennen aan vuurwerk en andere harde geluiden zijn er CD’s te bestellen met vuurwerk en onweer opnames. Het is aan te raden deze CD veel en vaak af te spelen in huiselijke omgeving met positieve invloeden (spelen, belonen, eten geven) op het moment van afspelen. Door de positieve ervaring tijdens de geluiden ervaart de hond het langzaam als “ prettig” of “ normaal”. (www.tinley.nl of www.martingaus.nl) Deze cd’s zijn ook op onze praktijk verkrijgbaar. Met de cd’s moet ruim van te voren getraind worden, voor een passend advies kunt u terecht bij de balie.

DMC Velserbroek (route)
Zadelmakerstraat 98
1991 JE Velserbroek
T: 023 538 44 44
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
za 09.00 uur t/m 17.00 uur
behandeling op afspraak


DMC Beverwijk (route)
Büllerlaan 8
1945 SR Beverwijk
T: 0251 254 254
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma  - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
behandeling op afspraak


DMC IJmond (route)
Cederstraat 54
1971 KD IJmuiden
T: 0255 511 236
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma  - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
behandeling op afspraak