Dier Medisch Centrum Kennemerland | Dierenarts Velserbroek

slideshow5

Wat is artrose?

Artrose een steriele ontsteking van de gewrichten, het is een progressieve aandoening waarbij de gewrichten aangetast worden. Progressief betekent dat het chronisch is en steeds erger wordt, het is wel mogelijk om het proces zoveel mogelijk te vertragen. Daarover gaat deze brief.

Werking van gewrichten.

Gewrichten zijn nodig om het soepel langs elkaar bewegen van bot mogelijk te maken zonder pijn. Een gewricht bestaat uit een kraakbeen "kussentje" op het uiteinde van ieder bot, synovia, gewrichtsvloeistof door kraakbeen gemaakt en dat er als smeerolie voor zorgt dat het bewegen soepeler verloopt en een gewrichtskapsel dat ervoor zorgt dat de synovia op zijn plaats blijft.

Kraakbeen is weefsel dat niet hersteld. Als het beschadigd raakt gaat ook de kwaliteit van de synovia, die door het kraakbeen gemaakt wordt, achteruit. Hierdoor wordt het gewricht minder gesmeerd. Daarnaast zorgt verlies van kraakbeen voor overbelasting van het resterende kraakbeen dat daardoor weer sneller beschadigd raakt.

Symptomen en diagnose van artrose

Onafhankelijk van de oorzaak van de artrose zijn uiteindelijk de symptomen vaak gelijk. De hond heeft last van startkreupelheid, die doorgaans erger is als de hond de dag ervoor zich overbelast heeft. Uiteindelijk kan de hond zelfs de hele dag kreupel lopen. De pijn komt aanvalsgewijs. Er zijn perioden dat het heel goed gaat en af en toe speelt het op. Na iedere aanval wordt de pijn tussen de aanvallen steeds erger, daarnaast worden de aanvallen zelf ook steeds pijnlijker.

De dierenarts kan vaak voelen dat het gewricht verdikt is, soms door een toegenomen hoeveelheid synovia, soms ook door verdikking van de botten. Doorgaans is de bewegelijkheid van de gewrichten ook minder en soms is het mogelijk om het gewricht echt te voelen kraken. Vaak is het nodig om door middel van een röntgenfoto de diagnose te bevestigen, al zegt de mate van afwijkingen op de foto niet altijd iets over de mate van ongemak die de hond ondervind.

Therapie bij artrose

De therapie bij artrose is erop gericht om het erger worden zoveel mogelijk te beperken en de pijn te bestrijden. De behandeling van artrose bestaat uit vier pijlers.

1. Lichaamsgewicht

De dierenarts kan u vertellen of u hond sprake heeft van overgewicht. Het is bij artrose zeer belangrijk dat u hond het juiste gewicht heeft. Bij overgewicht is er sprake van overbelasting van de gewrichten en dat zorgt voor nog snellere slijtage. Als een hond met ernstig overgewicht artroseklachten heeft is het een extra grote uitdaging om de hond te laten afvallen, omdat ze vaak minder graag bewegen. Als praktijk helpen wij u graag om de hond op het juiste gewicht te krijgen. Er zijn binnen de kliniek meerdere honden met overgewicht die al op pijnstillers stonden bekend, die alleen door af te vallen konden stoppen met de medicatie.

2. Aangepaste beweging/fysiotherapie

Het is belangrijk dat een hond die artrose heeft in beweging blijft. Het is juist goed om te zorgen voor voldoende bespiering. Wat slecht is zijn piekbelastingen; door snel wenden en keren en traplopen. Wat hele goede beweging is, is constante beweging zoals lopen in een rechte lijn, zoals naast de fiets. De beste beweging is zwemmen. Hierbij worden spieren gekweekt zonder dat de gewrichten belast worden.

Het is niet onze bedoeling dat een hond geen "hondwaardig" leven meer heeft. Dit betekent dat een hond ook af en toe moet kunnen spelen. Als je hond heel graag een bal apporteert, dan bij voorkeur in het water.

Daarnaast kan een dierfysiotherapeut zeer waardevolle adviezen geven over beweging en training. Als u daar meer over wilt weten kunt u contact opnemen met onze kliniek.

3. Ontstekingsremmers/pijnstillers

Bij artrose wordt in onze praktijk gewerkt met Non Steroid Anti-Inflamatory drugs, kortweg NSAID's. Op het internet valt af en toe te lezen dat het niet goed is om deze medicijnen in te zetten omdat het overbelasting in de hand werkt. Onze mening, en die van de specialisten in Nederland, is dat het wel goed is om deze medicijnen in te zetten. Ze hebben 2 voordelen. Het zijn pijnstillers en wij vinden het belangrijk dat een dier zo pijnloos mogelijk kan leven. Daarnaast is het een ontstekingsremmer en remt het daarmee de ontstekingsreactie in het gewricht die artrose is. Dit remt ook de verdere afbraak van kraakbeen.

Wij gebruiken in onze praktijk verschillende NSAID's voor honden

Tijdens een aanval van artrose wordt gedurende 2 weken de maximale dosering gegeven om de pijn te stillen en de ontsteking te remmen. Tussen de aanvallen willen we op effect doseren, dat wil zeggen de laagst mogelijke dosering waarbij de hond goed kan bewegen. Dit doen we omdat deze medicijnen op de lange termijn wel bijwerkingen hebben.

Als je weet dat je hond vandaag een overbelasting heeft gehad en hij dus morgen echt mank gaat lopen, is het advies om nu vast de dosering naar maximaal te verhogen en na 3 dagen weer gaan afbouwen.

Naast deze medicatie bestaan er meer soorten medicatie, zoals spierversterkers en extra zware pijnstillers. Deze hebben we in onze kliniek maar die zijn alleen voor specifieke gevallen, als u hond daar baat bij zou kunnen hebben zullen we dit individueel met u bespreken.

4. Glucosamide/mobility support

Binnen onze kliniek wordt aangeraden om honden met artrose over te zetten op Mobility Support van Royal Canin . Er wordt veel onderzoek verricht en deze voeding heeft een toevoeging van glucosamide en groenlipmossel, wat de afbraak van kraakbeen zou remmen. Daarnaast zitten er essentiele vetzuren in die de ontstekingsreactie in de gewrichten remmen en is het zo samengesteld dat het makkelijker is om een hond op gewicht te houden.

Als alternatief bieden we glucosamide als voedingssupplement aan om naast de huidige voeding te geven. Er is wetenschappelijk minder (goed) onderzoek naar gedaan in vergelijking met de Mobility Support.

DMC Velserbroek (route)
Zadelmakerstraat 98
1991 JE Velserbroek
T: 023 538 44 44
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
za 09.00 uur t/m 17.00 uur
behandeling op afspraak


DMC Beverwijk (route)
Büllerlaan 8
1945 SR Beverwijk
T: 0251 254 254
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma  - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
behandeling op afspraak


DMC IJmond (route)
Cederstraat 54
1971 KD IJmuiden
T: 0255 511 236
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma  - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
behandeling op afspraak