Dier Medisch Centrum Kennemerland | Dierenarts Velserbroek

slideshow5

 Een prikkelrijke omgeving zorgt ervoor dat uw kat fysiek en mentaal actief blijft. Hieronder staan tips om uw huis zó in te richten dat uw kat een uitdagende leefomgeving heeft.

Creëer verticale oppervlaktes
Katten houden van hoogtes, om alles vanaf boven te kunnen bekijken. Hoge kattenkrabpalen of kattenmeubels worden vaak erg gewaardeerd. Het liefst met een plekje op de hoogste punt waar de kat kan zitten of zich kan verstoppen. Een hoge (boeken)kast is natuurlijk ook een lekker plekje voor katten.

Krabben
Krabben is normaal gedrag van katten. Daarvoor is het nodig dat uw kat een krabpaal heeft. Dat kan een verticale of horizontale krabpaal zijn, afhankelijk van zijn voorkeur. De krabpaal moet bij de favoriete plekken van de kat in de buurt staan, zoals naast zijn slaapplaats. Belangrijk  is dat de krabpaal  stabiel is zodat hij niet mee beweegt tijdens het krabben. Soms kan het helpen om de krabpaal met kattengras in te wrijven. U kunt ook speelgoed langs de rand van de krabpaal vasthouden zodat de kat er tegenaan moet klimmen om het speelgoed vast te pakken. Als de kat de krabpaal gebruikt kan dit gedrag beloond worden met snoepjes of met aaien.

Interactief speelgoed en jagen.
Vooral bij katten die niet buiten komen en die als enige kat in huis wonen is het nodig om verschillende keren per dag te spelen. Dit kan met speelgoedmuisjes of andere kleine knuffeltjes. Die kunt u dan een eindje weggooien zodat de kat erachteraan gaat.  Een kat verliest heel snel zijn interesse in speelgoed. Het handigste is om een doos te hebben met verschillende soorten speelgoed. Gebruik elke keer een ander speeltje en ruim hem na gebruik op. Zo behoudt de kat zijn interesse in het speeltje. Een laserlampje is ook een leuk speeltje. Katten rennen graag achter het rode stipje aan dat op de grond beweegt.

Als u een kitten heeft moet u niet toestaan dat hij in uw handen bijt  of ernaar slaat tijdens het spelen. Als dat gebeurt moet u een speeltje geven waar hij wel in mag bijten. Dit is om in de toekomst mogelijke gedragsproblemen te voorkomen.

Veranderingen
De omgeving moet wel stabiel blijven maar katten kunnen zich ook vervelen, dus kleine aanpassingen zijn wel altijd welkom. Daarvoor kunt u zorgen dat u regelmatig van speelgoed ruilt. Als er grote veranderingen in de planning staan zoals een verhuizing is het beste dat de kat eerst een kleine veilige ruimte tot zijn beschikking hebben om te kunnen wennen.

Eten geven
Katten in het wild eten 10 tot 20 kleine maaltijden per dag. Wanneer u het voer 1x per dag in een voerbakje aan de kat geeft heeft de kat weinig energie nodig om aan zijn voedsel te komen. Dit kan leiden tot overgewicht of obesitas. Om het voedingspatroon meer "natuurlijk" te maken bij de kat hebben wij de volgende tips:

-     Er zijn ballen of ander speelgoed waar u de maaltijd van de kat in kan stoppen, zodat de kat met het speelgoed moet spelen om er eten uit te krijgen.

-    U kunt het voer op verschillende plekken door het huis heen verstoppen

-    U kunt soms de brokjes over de vloer gooien zodat de kat er achteraan rent net als achter een prooi

-    Verstrek het liefste kleine maaltijden verdeeld over de dag, minimaal 2 keer daags. Hiervoor kan een automatische voerbak een hulpmiddel zijn. Deze kunt bij de dierenspeciaalzaak kopen. Een automatische voerbak zorgt er ook voor de kat niet bij u gaat bedelen en zeuren om eten. Dat maakt het vasthouden aan een dieet een stuk makkelijker.

-    U kunt interactief speelgoed maken met behulp van een kartonnen doos waar u aan de bovenkant gaten maakt en de brokjes erin gooit. Zo moet de kat met zijn pootjes de brokjes uit de doos "vissen". Een PVC buis is ook een leuke manier om eten te geven. Door een PVC buis zo lang te maken dat de kat er nog net bij het midden kan met zijn poot, is het een leuke uitdaging om steeds een brokje uit de midden op te vissen.

Veel plezier met uw kat(ten)!

DMC Velserbroek (route)
Zadelmakerstraat 98
1991 JE Velserbroek
T: 023 538 44 44
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
za 09.00 uur t/m 17.00 uur
behandeling op afspraak


DMC Beverwijk (route)
Büllerlaan 8
1945 SR Beverwijk
T: 0251 254 254
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma  - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
behandeling op afspraak


DMC IJmond (route)
Cederstraat 54
1971 KD IJmuiden
T: 0255 511 236
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma  - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
behandeling op afspraak