Dier Medisch Centrum Kennemerland | Dierenarts Velserbroek

slideshow4

De sneeuw ligt centimeters dik op de bomen en daken en iedereen blijft het liefste binnen. Bij ons worden vele afspraken afgezegd. Vooral afspraken voor vaccinaties, chips en controles kunnen natuurlijk best even wachten. De mensen met echt zieke dieren komen natuurlijk wel door weer en wind.

Gelukkig hebben we dan nu zelfs nog wat extra tijd voor ze. Want er was weer flink wat aan de hand. Een paar flinke operaties moesten  worden uitgevoerd. Allen bij honden en allen met dezelfde oorzaak. Vogelvoer. Pindaslingers en vetbollen zijn heerlijke lekkernijen voor de vogels. En zeker in dit barre winterweer geen overbodige luxe voor ze. Maar ook honden vinden de vettige hapjes niet te versmaden. Meestal hangen de slingers en vetbollen hoog in de boom, buiten bereik van onze viervoeters. Maar soms breekt er wel eens touwtje. Zeker als er een grote kauw of meeuw een graantje probeert mee te pikken. Dan ligt zo’n vetbolletje in kunststof netje op de grond. En dan is het hap, slik, weg. Als de eigenaar het ziet gebeuren is het nog enigszins makkelijk op te lossen. Dan kunnen we de hond meteen laten komen en laten braken. Vroeger werd nog wel eens de tip gegeven om de hond een eetlepel zout in de bek te geven om te laten braken. Meestal deden de honden dit wel. Maar als ze niet braken is een zoutvergiftiging het volgende, meestal veel ernstiger probleem. Er zijn in de afgelopen jaren in Nederland meerdere honden overleden aan de gevolgen van een zoutvergiftiging door de tip ze te laten braken met zout. Dat doen we dus nooit meer! De honden kunnen een prikje met apomorfine krijgen, een middel dat ze vlot laat spugen. Om ze nog extra misselijk te krijgen laten we ze voor het prikje nog even een lekker bakje voer opeten. Hierdoor wordt de kans dat het vreemde voorwerp, in dit geval het vetbolletje, uitgebraakt wordt nog groter. Na het braken krijgen ze uiteraard snel een prik tegen de misselijkheid waardoor alle leed geleden is.

Erg vervelend wordt het wanneer de eigenaar niet ziet wat de hond naar binnen schrokt. Buikpijn en misselijkheid is dan het gevolg. Een zorgvuldig onderzoek en goede afspraken over het herstel moeten ervoor zorgen dat er tijdig ingrepen wordt als dat nodig mocht zijn. Immers de meeste brakende honden hebben een virusje. En medicijnen tegen de misselijkheid leiden tot een snel herstel van het dier. Maar bij een vreemd voorwerp in de darm helpt dit natuurlijk niet. Zaak is dan om snel door te hebben dat het om iets ernstigers gaat. De hond zal dan moeten worden geopereerd. De buik wordt geopend, de darm wordt geopend en de pindabol wordt verwijderd. Alles wordt weer netjes gesloten en gehecht en de hond wacht een vlot herstel. Hopelijk. Want darmoperaties blijven riskant door de mogelijkheid van een buikvliesontsteking als gevolg van de vele bacteriën die zich in de darm bevinden.  Een goed idee: de vogels voeren, maar let op met de honden!

{backbutton}

DMC Velserbroek (route)
Zadelmakerstraat 98
1991 JE Velserbroek
T: 023 538 44 44
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
za 09.00 uur t/m 17.00 uur
behandeling op afspraak


DMC Beverwijk (route)
Büllerlaan 8
1945 SR Beverwijk
T: 0251 254 254
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma  - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
behandeling op afspraak


DMC IJmond (route)
Cederstraat 54
1971 KD IJmuiden
T: 0255 511 236
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma  - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
behandeling op afspraak